Gertjan Knoop Gertjan Knoop Gertjan Knoop
Home    
Historie    
Kwekers    
Vliegers    
Prestaties    
Nieuws    
Eregalerij    
Contact    
Te koop    

Historie

 

Ik ben geboren en getogen in Est, een dorpje met zo’n 400 inwoners gelegen in de Betuwe vlakbij Geldermalsen aan de A-15. Ben getrouwd met Dicky en we hebben 3 kinderen en inmiddels 3 kleinkinderen.

Zoals reeds vermeld op de introductiepagina zit ik vanaf 1974 in de duivensport. Mijn ouders hadden geen duiven, maar mijn opa (Rijnders uit Tiel) en oom en tante Van de Heuvel in Zeist wel. Mijn zus en ik hebben bijna alle schoolvakanties doorgebracht in Zeist aan de Karpervijver en waren vaak te vinden in PV de Koerier met destijds Mart Mens als voorzitter en waar Tante Marie de kantine beheerde.

Mijn eerste duiven kwamen van vrienden van Tante Marie, teweten Henk en Willem Hoffman uit Soesterberg. Ook via de broer van mijn opa, Jan Rijnders, kwamen in 1975 de eerste jonge duiven naar Est, alwaar de “oude” hokken van Opa na zijn overlijden naar toe waren gegaan en toen dienden als opslagruimten.

Na het overlijden van mijn vader in 1984 ben ik blijven wonen in Est en is mijn moeder vertrokken naar elders. Ik was lid van de zaterdag-vliegers PV “Ons Genoegen” uit Geldermalsen en ben via deze vereniging  in contact gekomen met de toen bekende fondliefhebber H v/d Pol en ben via hem aan hele goede fondduiven gekomen (voornamelijk het Rode Hermanssoort).

Uit mijn stamkoppel  “08” x “074” zijn zeer goede fondduiven gekomen (o.a. de “81-800” en “81-9999”) waar de nazaten nog steeds in de stam terugkomen. Van de Pol zelf vloog een 1e Nationaal Dax’92 met een zoon uit een broer van genoemde duiven(01-885).

Ook ben ik o.a. via de Eijerkamp-meubelformule in bezit gekomen van Muller-duiven (nog uit de ploeg die de Europabeker won). De moeder van de “New Marseille Star” die o.a. een 7e Nationaal Marseille vloog was een kleindochter van de Marseille Star van Wim Muller.

Daarnaast werkte ik begin jaren-80 voor de AMEV als verzekeringsconsulent en mijn baas in die tijd was Kees van Heijst uit Wijchen, die samen met zijn zoon (Ad) ook duiven had en ook zeer verdienstelijk speelden op de fond. We hebben beiden toen wat duiven uitgewisseld (hij het rode soort en ik het “Biemans/van Heijst” soort). We zijn er beiden zeer goed mee geweest en de contacten met Ad van
Heijst (Kees is helaas overleden) zijn nog steeds goed.

Later toen ik bij de Rabobank ben gaan werken leerde ik Vincent van de Kerk kennen en via hem zijn er enige goede duiven van het soort van Cees de Jong naar Est gekomen (waaronder de “Zidane”en “Vincente”). 

Als laatste voor de vorming van een eigen fondkolonie mag natuurlijk de vriendschap en duiven van m’n vrienden Arie Wouterse uit Varik en Jan van Brienen uit Geldermalsen niet onvermeld blijven. Het grappige is dat Arie en ik als kind al speelden bij onze grootouders op de Kwelkade (bij het Hertenkamp) in Tiel die bijna naast elkaar woonden (Rijnders-Wouterse) en dat we nu 2 generaties later vrienden zijn geworden. Arie en ik hebben gezamenlijk een aantal kweekduiven aangeschaft uit de beste fondduiven van Nederland (o.a. bij Henk Wegh,  First Prize Pigeons, lijn “Donkere Barcelona” Anton van Haaren).

We spelen alle 3 voornamelijk op de ZLU vluchten en hebben derhalve een voorkeur voor de ochtendlossingen. Dus mijn belangrijkste soorten zijn: Muller & Zn, comb. Van Heijst, Vincent v/d Kerk,  Arie&Wilma Wouterse, Jan van Brienen en het “oude’ Rode Hermanssoort via H. v/d Pol. 

De laatste jaren heb ik nog wat duiven bijgehaald van in onze regio bekende Fondspelers en van Comb. Boogaard-van Buuren. 

Ik hoop dat het de lezer beetje duidelijk is geworden hoe mijn duivenkolonie is opgebouwd en wens een ieder veel lees- en kijkplezier bij de andere onderdelen van mijn duivensite.